Publikováno 11.1.2012 20:45

Kdyby se na semináře CEPu, think-tanku založeného Václavem Klausem, vybíralo vstupné, tak by asi dnes bylo vyprodáno. Sál autoklubu byl v pět odpoledne plný k prasknutí. Mladé konzervativce v límečcích, důchodce ale třeba i zpěváka Ondřeje Hejmu sem přilákala účast tatíčka-zakladatele a téma, o kterém bude mluvit: nízkoenergetický dům. Klaus dal hned zkraje najevo, že fanouškem úsporných domů není. Seminář se o nízkoenergetických domech postupně přerostl v obecnou kritiku Bruselu.

„Tématem jsou domy s nulovou spotřebou energie. Kdo chodíme do restaurace Hliněná bašta nedaleko od Prahy, tak tam to avizují taky. Ale celý ten dům, to je vlastně hliněný bunkr. Jestli nám to tady chtějí zavést, tuto hliněnou baštu do každé rodiny, tak to byl opravdu zajímavý projekt,“ uvedl seminář Klaus.

Následoval projev Pavla Gebauera z Ministerstva průmyslu a obchodu, kterého Klaus nechtěl nechat odejít od řečnického pultíku a „dusil“ ho jako studenta u zkoušky. „Počkejte, nikam neodcházejte,“ zastavil Klaus Gebauera, který se chystal usednout.„Já jsem přišel na tento seminář, abych se dozvěděl, zda je název dům s nulovou spotřebou energie popisem věrným, nadsázkou, zkomoleninou, karikaturou… Vy jste se k tomu nevyjádřil. Vy ten název schvalujete? Je správný a adekvátní? Vás ten název nepopuzuje?“ ptal se Václav Klaus a chtěl slyšet čísla.

Zrozpačitělý Gebauer odpověděl velmi neurčitě. Pak přišel příspěvek europoslance Ivo Strejčka a s ním obecná obžaloba evropské mašinérie. „Je to jedna z dalších obludných idejí, které přicházejí z Bruselu,“ spílal Strejček směrnici EU 2009/31. Podle ní mají být všechny domy postupně přestavěny na nízkoenergetické.

Strejček se od úsporných domů dostal k žárovkám staršího typu, které Brusel zakázal. Svým příspěvkem k tématu „zákaz žárovek“ publikum pobavil i Václav Klaus, který s euroskeptikem Strejčkem evidentně souhlasil více než s Gebauerem. „My s manželkou jsme si koupili stovky starých dobrých žárovek a jsme přesvědčeni, že nám vydrží do konce života,“ řekl prezident.

Na pevnou půdu vrátil debatu profesor Karel Kabele z ČVUT. Vysvětlil, že termín „budovy s téměř nulovou spotřebou energie“ je měkký výraz, protože obsahuje slovo „téměř“, které není dále definováno. Ve své powerpointové prezentaci představil možnosti, jak mohou vypadat nízkoenergetické domy v různé interpretaci bruselských směrnic: od krkonošské chalupy prověřené staletími až po dům, který sice úsporný není, ale získává energii z obnovitelných zdrojů a proto se do kategorie úsporných řadí.

Seminář byl ukončen emotivní debatou na Klausovo oblíbené téma: má být trh regulován, nebo je právě trh přirozeným regulátorem všeho? Někteří přítomní zejména z řad techniků hájili potřebu norem a regulací například z ekologického hlediska, ekonomové inspirovaní Klausem tvrdili opak.

Na závěr apeloval moderátor Klaus na všechny zúčastněné: „Míra autonomie je v naší zemi skutečně minimální. 85 procent zákonů vzniká z direktiv z Bruselu.“ A posteskl si, že jsme za uplynulých dvacet let „strašně zhloupli“. Potom se všichni odebrali do fronty na točené pivo.